24.03.2025 (Ažuriranje članka: 02.03.2025)
Prskanje sulkom: voćke i vinovu lozu prskamo u proljeće i jesen
Oni koji rano počnu s vrtlarstvom imat će manje briga – a k tome i obilnu žetvu. Jedan od provjerenih pomagača kojeg svakako trebate imati u svom vrtlarskom arsenalu je dobra stara Sulka. Kako i kada raditi s njim? Pogledajte naš video.
Zimsko prskanje brazdom
Sa zaštitom voćaka od štetnika i gljivičnih bolesti možemo krenuti u jesen, nakon opadanja lišća. Stabla prskamo bakrenim ili sumpornim pripravkom, npr. Sulkom . Idealno vrijeme za prskanje je kada nema vjetra, a temperatura zraka ne smije biti niža od 10 stupnjeva.
Kako pravilno pripremiti sprej?
Prilikom pripreme spreja uvijek se pridržavajte uputa na pakiranju. U našem slučaju smo na 5 litara vode dodali 50-60 mililitara sulke i dobro promiješali.
Pogledajte video kako prskati voćke i vinovu lozu brazdom
Obavite rano proljetno prskanje sulkusom dok su stabla u stanju mirovanja.
Prskanje Sumporom ponovite u proljeće kada stablo još nema mlado lišće. Primjena sulke prije nego stablo nikne učinkovito suzbija bolesti prije nego se razviju. Prskanje počinjemo na vrhu stabla i postupno prolazimo kroz svaku granu. Drvo doslovno operemo, pustimo da kapa.
Prskanje vinove loze brazdom
Osim voćaka, Sullk možete koristiti i za zaštitu vinove loze od gljivičnih bolesti i štetnika . Ovaj tekući koncentrat djeluje kao kontaktni i ingestijski otrov. Primjenjuje se na vinovu lozu nakon proljetne rezidbe, prije pupanja, a djelotvoran je protiv grinja koje uzrokuju kovrčavost i vijugavost trsa.
Ne zaboravite svoju zaštitnu opremu
Sulka je odlična pomoć, ali to je ipak sprej. Stoga ne zaboravite nositi zaštitnu opremu : rukavice, respirator i zaštitne naočale ili štit. Moramo zaštititi ne samo drvo, već i sebe.
Zašto Sulku vrijedi uvrstiti među najvažnija škropiva?
-
Zaštita od gljivičnih bolesti prije nego što se pojave
-
Uklanja stadije štetnika koji su prezimili
-
Povećava vitalnost drveća prije sezone
-
Jednostavna primjena i pouzdan učinak
Bolje spriječiti nego liječiti
Nakon nekog prskanja, vrijedi poduzeti preventivne mjere za uspješno sprječavanje bolesti na vašim stablima. Sumpor se smatra najkoncentriranijim izvorom sumpora, a osim toga sadrži i dušik, kalij i kalcij. Prema riječima Jána Vigode , uzgajivača vinove loze i voćaka iz Rimavske Sobote, njegova je uporaba dopuštena u ekološkom uzgoju. Cijeli intervju s ovim inspirativnim vrtlarom pročitajte na našem blogu .
Izvor fotografije: freepik.com