Stolbur paprike
Obilježja bolesti
Uzročnik stolbure pripada fitoplazmama koje se u starijoj stručnoj literaturi spominju pod nazivom mikoplazma. Oni su mikroorganizmi koji tvore prijelaz između virusa i bakterija. Stolbur se u prirodi širi raznim vrstama cikada, a posebno cikasom koji prenosi viruse (Hyalesthes obsoletus). Toploljubiva je vrsta, čiji je glavni domaćin poljski pupoljak. U toplim godinama razmnožava se u ljetnim mjesecima i prelazi na kultivirane usjeve. Osim paprike, tu su i rajčica, krumpir, patlidžan i duhan. Prvi simptom stolbura na paprici je opće žućenje biljaka. Kasnije počinje venuti starije lišće i konačno cijela biljka, uključujući i plodove, uvene i ugine. Plodovi nastali nakon zaraze biljke su mali i obično ne daju sjemenke. U izrazito toplim i sušnim godinama može doći do velikih šteta na nasadima pimenta i poljske paprike.
Mogućnosti zaštite
Zaštita poljske paprike od stolbura sastoji se u višekratnom prskanju ugroženih sastojina protiv cvrčaka, osobito u lipnju i srpnju. Dopušteni proizvodi protiv lisnih uši su učinkoviti (osim Pirimora). Osim toga, važno je dosljedno uništavati poljskog crva, glavnog domaćina varikokele koja nosi virus.