Altela
Biološki pripravak za ograničavanje pojave gljivičnih bolesti (plijesan, krastavost) krumpira, rajčice, jagode, povrća, voćaka i vinove loze.
9,54 €
(JC 190,80 €/l)
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: od 9,54 € | |
Na zalihi ovisno o varijanti
Karakteristike proizvoda
Biološki pripravak za ograničavanje pojave gljivičnih bolesti (plijesan, krastavost) krumpira, rajčice, jagode, povrća, voćaka i vinove loze. Altela je kontaktni proizvod koji ograničava razvoj patogenih gljivica i bakterija na površini biljaka. Sadrži prirodne enzime, poliketide, nežive bakterije, biljne ekstrakte koji stvaraju nepogodan okoliš za brojne patogene organizme na površini biljaka. Istovremeno sadrži i neke elemente u tragovima poput mangana i cinka koji su važni za aktivaciju obrambenih mehanizama biljaka. Altela se koristi u razdoblju očekivane pojave uzročnika - nakon ispunjenja zaraznih uvjeta ili u razdoblju vidljive pojave bolesti.
Krumpirova plamenjača na rajčici (Phytophthora infestans)
- Ovo je najopasnija bolest rajčice.
- U nekim godinama može potpuno uništiti urod.
- Širi se po vlažnom vremenu.
- Tipični simptomi ove bolesti su: na rubovima starijeg lišća pojavljuju se sivozelene pjege, kasnije smeđe, koje se brzo šire s ruba lista na cijelu njegovu površinu.
- Napadnuto lišće brzo uvene, potamni, smežura se i nakon toga umire.
- Slične mrlje mogu se naći i na stabljici.
- Napada i plodove, prvo se pojavljuju male sivozelene pjege koje se brzo šire.
- Oštar miris tipičan je za jako napadnute raspadajuće biljke.
- Rano tretiranje biljaka rajčice s Altelom idealno tijekom faze rasta kada rozeta ili stabljika dosegnu 50% (polovicu) očekivane konačne veličine biljke ili pri početnom napadu bolesti.
Krompirova plamenjača (Phytophthora infestans)
- Uzročnik krumpirove plamenjače je gljivica Phytophthora infestans.
- Uzročnik napada nadzemne dijelove i gomolje.
- Bolest se u početku javlja u žarištima, a kasnije se širi po cijelom području.
- Na rubu starijih listova rajčice pojavljuju se neobuzdane, prvo sivozelene, kasnije smeđe pjege koje se brzo šire na cijelu površinu lista.
- Prvo je napadnuto donje lišće, a kasnije cijeli šaš trune.
- Napadnuti listovi brzo venu, potamne, suše se i odumiru.
- Bolesti mogu u kratkom vremenu uništiti cijelu biljku, au slučaju krumpira mogu i jako zaraziti gomolje koji se ne mogu skladištiti.
- Pojavu bolesti pogoduje vlažno vrijeme, odnosno česte i obilne padavine. Biološka zaštita Altelom.
- Pripravak se mora primijeniti u fazi rasta, kada je zahvaćeno 50% biljaka u redu.
- Za uspješnu borbu protiv krumpirove plamenjače bitna je pravovremena primjena i praćenje usjeva ili kod prvog napada na usjev krumpira.
Plijesan krastavca (Pseudoperenospora cubensis)
- Uzročnik plijesni krastavaca je gljivica Peronoplasmopara cubensis.
- Simptomi napada: blijedozelene do žutozelene pjege obrubljene žilicama prvo se pojavljuju na gornjoj strani lista.
- S donje strane lišća u mrljama se pojavljuje tamnosmeđa prevlaka rasplodnih organa uzročnika.
- Broj pjega se povećava, pjege rastu i spajaju se.
- Zahvaćeni listovi kasnije posmeđe i cijela biljka se suši.
- Pojava je podržana kišnim vremenom, neprikladnim zalijevanjem lišća ili uzgojem na sjenovitim mjestima.
- U slučaju obilnih oborina u razdoblju svibnja i lipnja preporučamo primjenu kontaktnog sredstva Altela maksimalno 4 puta po vegetaciji.
- Razmak između primjena je 7-10 dana.
krastavost jabuke (Venturia inaequalis, anamorfa: Spilocaea pomi)
- Razne velike krastave pjege najčešće pogađaju plodove, ali se simptomi ove bolesti mogu pojaviti i na lišću i cvjetovima.
- Najveće štete čini ranoproljetni napad oko cvatnje, koji naknadno uzrokuje opadanje cvjetova i plodića.
- Oštećenja kasnije napadnutih plodova utječu na njihov izgled, deformacije, pucanje i time povećavaju ulazak drugih uzročnika bolesti.
- Time se smanjuje rok trajanja voća. Oštećeni listovi prerano padaju.
- Uzročnik krastavosti prezimljuje u otpalom lišću.
- Tretiranje je ključno u vrijeme najveće opasnosti od infekcije, a to je razdoblje od stadija ružinog pupa do otprilike dva tjedna nakon cvatnje.
Plijesan vinove loze (Botrytis cinirea)
- Na zaraženom lišću pojavljuju se svijetlozelene, kasnije žutozelene, žućkaste i na kraju smeđe nekrotične pjege.
- Iznimno se javlja žućenje cijelih listova. S donje strane pjega nalazi se bjelkasta izraslina rasplodnih organa gljive.
- Tipičan simptom napada plijesni vinove loze je prisutnost tzv "uljne" pjege na lišću.
- Cvijet i bobice mogu biti napadnuti ako nemaju zaštitni sloj voska - do veličine cca 2,5 mm.
- Kasnije do zaraze može doći tek kada se površina bobice mehanički ozlijedi, na pr. tučom, omotačem ili uzgojem gljive kroz peteljke.
- Napadnute bobice postaju sivo zelene i postupno se suše. Bolest se posebno širi za vlažnog i toplijeg vremena.
- Altelu primijeniti u fazi rasta od pune cvatnje do početka razvoja plodova.
- U fazi rasta zametanja plodova preporučamo veću koncentraciju pripravka kod primjene.
Plijesan luka (Perenospora destructor)
- Najvažnija gljivična bolest luka je plamenjača luka, a uzročnik ove bolesti je gljivica Perenospora destructor.
- Prvi simptomi na luku javljaju se u drugoj polovici svibnja u obliku eliptičnih sivosmeđih ili žućkastih pjega na starijem lišću.
- Pjege se postupno povećavaju i mijenjaju boju u svijetlosmeđu, a kasnije potpuno blijede i požute te se suše.
- Povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti su kišovito vrijeme i temperatura ispod 22°C.
- Kod tretiranja biljaka luka Altelu primijeniti u fazi rasta kada rozeta ili glavna stabljika dostigne polovicu očekivane veličine.
- Preventivno, preporučljivo je luk uzgajati na prozračnim i sunčanim mjestima gdje postoji dovoljna struja zraka te stoga luk ne uzgajati u gustom klupku.
Sredstvo za zaštitu bilja koristite na siguran način. Prije uporabe uvijek pročitajte naljepnicu i informacije o proizvodu
Obavijest o sigurnosti
Signalna riječ
- Opasnost
Izjave upozorenja (H fraze)
- (H315) Nadražuje kožu.
- (H318) Uzrokuje ozbiljne ozljede oka.
- (H334) Može izazvati alergiju, astmu ili poteškoće s disanjem ako se udiše.
- (H335) Može izazvati iritaciju dišnog sustava.
- (H410) Vrlo otrovno za vodene organizme, s dugotrajnim učincima.
Sigurnosne preporuke (P fraze)
- (P273) Izbjegavati ispuštanje u okoliš
- (P301+P312) AKO SE PROGUTA Nazovite CENTAR ZA KONTROLU OTROVANJA ili liječnika ako se ne osjećate dobro.
- (P305+P351+P338) U SLUČAJU DODIRA S OČIMA, pažljivo ispirati vodom nekoliko minuta. Uklonite kontaktne leće, ako ih nosite i ako se mogu lako ukloniti. Nastavite s ispiranjem.
- (P280) Nosite zaštitne rukavice/zaštitnu odjeću/zaštitne naočale/štit za lice
- (P501) Odložiti sadržaj/spremnik davanjem ovlaštenoj osobi
Područje primjene i doziranje pripravka u hortikulturi
- Vinova loza / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
- Vinova loza / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
- Voćke / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
- Krumpir / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
- Povrće / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni rok: AT
- Jagode / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni rok: AT