+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PON - PET 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Agardina - internetska trgovina jeftinih sprejeva
0
Košarica
Košík
0,00 €

Menu
AltelaAltela

Altela

Biološki pripravak za ograničavanje pojave gljivičnih bolesti (plijesan, krastavost) krumpira, rajčice, jagode, povrća, voćaka i vinove loze.

Varijante
50 ml
9,54 €
(JC 190,80 €/l)
Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 
od 9,54 €
 kom

Na zalihi ovisno o varijanti

Opis proizvoda

Karakteristike proizvoda

Biološki pripravak za ograničavanje pojave gljivičnih bolesti (plijesan, krastavost) krumpira, rajčice, jagode, povrća, voćaka i vinove loze. Altela je kontaktni proizvod koji ograničava razvoj patogenih gljivica i bakterija na površini biljaka. Sadrži prirodne enzime, poliketide, nežive bakterije, biljne ekstrakte koji stvaraju nepogodan okoliš za brojne patogene organizme na površini biljaka. Istovremeno sadrži i neke elemente u tragovima poput mangana i cinka koji su važni za aktivaciju obrambenih mehanizama biljaka. Altela se koristi u razdoblju očekivane pojave uzročnika - nakon ispunjenja zaraznih uvjeta ili u razdoblju vidljive pojave bolesti.

Krumpirova plamenjača na rajčici (Phytophthora infestans)

  • Ovo je najopasnija bolest rajčice.
  • U nekim godinama može potpuno uništiti urod.
  • Širi se po vlažnom vremenu.
  • Tipični simptomi ove bolesti su: na rubovima starijeg lišća pojavljuju se sivozelene pjege, kasnije smeđe, koje se brzo šire s ruba lista na cijelu njegovu površinu.
  • Napadnuto lišće brzo uvene, potamni, smežura se i nakon toga umire.
  • Slične mrlje mogu se naći i na stabljici.
  • Napada i plodove, prvo se pojavljuju male sivozelene pjege koje se brzo šire.
  • Oštar miris tipičan je za jako napadnute raspadajuće biljke.
  • Rano tretiranje biljaka rajčice s Altelom idealno tijekom faze rasta kada rozeta ili stabljika dosegnu 50% (polovicu) očekivane konačne veličine biljke ili pri početnom napadu bolesti.

Krompirova plamenjača (Phytophthora infestans)

  • Uzročnik krumpirove plamenjače je gljivica Phytophthora infestans.
  • Uzročnik napada nadzemne dijelove i gomolje.
  • Bolest se u početku javlja u žarištima, a kasnije se širi po cijelom području.
  • Na rubu starijih listova rajčice pojavljuju se neobuzdane, prvo sivozelene, kasnije smeđe pjege koje se brzo šire na cijelu površinu lista.
  • Prvo je napadnuto donje lišće, a kasnije cijeli šaš trune.
  • Napadnuti listovi brzo venu, potamne, suše se i odumiru.
  • Bolesti mogu u kratkom vremenu uništiti cijelu biljku, au slučaju krumpira mogu i jako zaraziti gomolje koji se ne mogu skladištiti.
  • Pojavu bolesti pogoduje vlažno vrijeme, odnosno česte i obilne padavine. Biološka zaštita Altelom.
  • Pripravak se mora primijeniti u fazi rasta, kada je zahvaćeno 50% biljaka u redu.
  • Za uspješnu borbu protiv krumpirove plamenjače bitna je pravovremena primjena i praćenje usjeva ili kod prvog napada na usjev krumpira.

Plijesan krastavca (Pseudoperenospora cubensis)

  • Uzročnik plijesni krastavaca je gljivica Peronoplasmopara cubensis.
  • Simptomi napada: blijedozelene do žutozelene pjege obrubljene žilicama prvo se pojavljuju na gornjoj strani lista.
  • S donje strane lišća u mrljama se pojavljuje tamnosmeđa prevlaka rasplodnih organa uzročnika.
  • Broj pjega se povećava, pjege rastu i spajaju se.
  • Zahvaćeni listovi kasnije posmeđe i cijela biljka se suši.
  • Pojava je podržana kišnim vremenom, neprikladnim zalijevanjem lišća ili uzgojem na sjenovitim mjestima.
  • U slučaju obilnih oborina u razdoblju svibnja i lipnja preporučamo primjenu kontaktnog sredstva Altela maksimalno 4 puta po vegetaciji.
  • Razmak između primjena je 7-10 dana.

krastavost jabuke (Venturia inaequalis, anamorfa: Spilocaea pomi)

  • Razne velike krastave pjege najčešće pogađaju plodove, ali se simptomi ove bolesti mogu pojaviti i na lišću i cvjetovima.
  • Najveće štete čini ranoproljetni napad oko cvatnje, koji naknadno uzrokuje opadanje cvjetova i plodića.
  • Oštećenja kasnije napadnutih plodova utječu na njihov izgled, deformacije, pucanje i time povećavaju ulazak drugih uzročnika bolesti.
  • Time se smanjuje rok trajanja voća. Oštećeni listovi prerano padaju.
  • Uzročnik krastavosti prezimljuje u otpalom lišću.
  • Tretiranje je ključno u vrijeme najveće opasnosti od infekcije, a to je razdoblje od stadija ružinog pupa do otprilike dva tjedna nakon cvatnje.

Plijesan vinove loze (Botrytis cinirea)

  • Na zaraženom lišću pojavljuju se svijetlozelene, kasnije žutozelene, žućkaste i na kraju smeđe nekrotične pjege.
  • Iznimno se javlja žućenje cijelih listova. S donje strane pjega nalazi se bjelkasta izraslina rasplodnih organa gljive.
  • Tipičan simptom napada plijesni vinove loze je prisutnost tzv "uljne" pjege na lišću.
  • Cvijet i bobice mogu biti napadnuti ako nemaju zaštitni sloj voska - do veličine cca 2,5 mm.
  • Kasnije do zaraze može doći tek kada se površina bobice mehanički ozlijedi, na pr. tučom, omotačem ili uzgojem gljive kroz peteljke.
  • Napadnute bobice postaju sivo zelene i postupno se suše. Bolest se posebno širi za vlažnog i toplijeg vremena.
  • Altelu primijeniti u fazi rasta od pune cvatnje do početka razvoja plodova.
  • U fazi rasta zametanja plodova preporučamo veću koncentraciju pripravka kod primjene.

Plijesan luka (Perenospora destructor)

  • Najvažnija gljivična bolest luka je plamenjača luka, a uzročnik ove bolesti je gljivica Perenospora destructor.
  • Prvi simptomi na luku javljaju se u drugoj polovici svibnja u obliku eliptičnih sivosmeđih ili žućkastih pjega na starijem lišću.
  • Pjege se postupno povećavaju i mijenjaju boju u svijetlosmeđu, a kasnije potpuno blijede i požute te se suše.
  • Povoljni uvjeti za razvoj ove bolesti su kišovito vrijeme i temperatura ispod 22°C.
  • Kod tretiranja biljaka luka Altelu primijeniti u fazi rasta kada rozeta ili glavna stabljika dostigne polovicu očekivane veličine.
  • Preventivno, preporučljivo je luk uzgajati na prozračnim i sunčanim mjestima gdje postoji dovoljna struja zraka te stoga luk ne uzgajati u gustom klupku.

Sredstvo za zaštitu bilja koristite na siguran način. Prije uporabe uvijek pročitajte naljepnicu i informacije o proizvodu

Obavijest o sigurnosti

Signalna riječ

  • Opasnost

Izjave upozorenja (H fraze)

  • (H315) Nadražuje kožu.
  • (H318) Uzrokuje ozbiljne ozljede oka.
  • (H334) Može izazvati alergiju, astmu ili poteškoće s disanjem ako se udiše.
  • (H335) Može izazvati iritaciju dišnog sustava.
  • (H410) Vrlo otrovno za vodene organizme, s dugotrajnim učincima.

Sigurnosne preporuke (P fraze)

  • (P273) Izbjegavati ispuštanje u okoliš
  • (P301+P312) AKO SE PROGUTA Nazovite CENTAR ZA KONTROLU OTROVANJA ili liječnika ako se ne osjećate dobro.
  • (P305+P351+P338) U SLUČAJU DODIRA S OČIMA, pažljivo ispirati vodom nekoliko minuta. Uklonite kontaktne leće, ako ih nosite i ako se mogu lako ukloniti. Nastavite s ispiranjem.
  • (P280) Nosite zaštitne rukavice/zaštitnu odjeću/zaštitne naočale/štit za lice
  • (P501) Odložiti sadržaj/spremnik davanjem ovlaštenoj osobi

Područje primjene i doziranje pripravka u hortikulturi

  • Vinova loza / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
  • Vinova loza / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
  • Voćke / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
  • Krumpir / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 20 ml /100 m2 / Zaštitni period: AT
  • Povrće / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni rok: AT
  • Jagode / Štetni uzročnik: Gljivične bolesti / Doza na 10 L: 10 ml /100 m2 / Zaštitni rok: AT
Povezani proizvodi
Kako koristiti Altela?