Monilio sušenje na šljivi
Obilježja bolesti
Uzročnik bolesti je gljiva Monilia laxa koja je i uzročnik truleži koštičavog voća. Infekcija se događa kada kišovito i hladno vrijeme potraje tijekom petokrake stabala. Bolest se najčešće javlja na višnjama i marelicama, a posljednjih godina zabilježena je i na breskvama i šljivama. Unutar navedenih voćnih vrsta postoje značajne razlike u osjetljivosti sorti, pa se često događa da različite sorte posađene jedna do druge pokažu različit stupanj napada. Gljiva hibernira u tzv monilium mumije, plodovi iz kojih se u proljeće oslobađa ogroman broj spora.
Mogućnosti zaštite
Dva tretmana osjetljivih sorti navedenih koštunica na početku i na kraju cvatnje stabala. Prskanja (primjerice s Agro monilioz stop ili Signum ) posebno su važna po hladnom i kišnom vremenu. Uz kemijsku zaštitu potrebno je kontinuirano uklanjati grančice koje se suše, a najkasnije tijekom proljetne rezi koštunica odrezati i spaliti i osušene mumije plodova monilio s komadićima zdravih grančica.