26.12.2020 (Ažuriranje članka: 21.12.2020)
Kako sušiti ili zamrznuti začinsko bilje za zimu?
Što učiniti odmah nakon berbe bilja? Pravilnim skladištenjem, sušenjem i zamrzavanjem očuvajte dragocjene tvari u njima što duže. Postoji nekoliko načina koji se razlikuju prema vrsti bilja, najljekovitijim dijelovima, mjestu sušenja ili određenom obliku smrzavanja. Više možete pročitati u sljedećem članku.
Kako postupiti da se sušenjem bilja sačuva maksimum ljekovitih tvari?
Nakon berbe začinskog bilja počinjemo sušenje najkasnije 6-8 sati . Svježe reznice trebaju dobru ventilaciju, pristup zraku, ali začinsko bilje nikada ne pregrijavamo bez potrebe i ne ostavljamo ga na izravnom suncu . Sušenje je zapravo proces oslobađanja od vode. Začinsko bilje postaje trajna, zdrava i dalje preradiva sirovina.
Kvaliteta sušenja također ovisi o načinu prijevoza i privremenom skladištenje . Bilje se skladišti u tankim slojevima. Idealno za košaru, ne za plastične vrećice ili vrećice. Radimo s njima pažljivo, idealno jedan po jedan, ne pritiskamo ih. Začinsko bilje u zatvorenim vrećama može brzo zapariti , pokriti se plijesni i postupno istrunuti .
Možete ih brzo osušiti na nekoliko načina, no u svakom slučaju morate paziti da temperatura ne naraste iznad 45 °C , da prostor bude dovoljno prozračen i da ima što manje izravne svjetlosti. Ovim uvjetima podržavamo oksidaciju bakterija na bilju, kao na primjer s visoko učinkovitim dezinficijensom Sanogarden . Začinsko bilje ostaje svježe, prirodne boje i bez oštećenja.
Stoga preventivno tijekom vegetacije koristimo pripravak za zaštitu bilja, ljekovitog i začinskog bilja koji sadrži kitozan hidroklorid . Povećava se njihov prinos, klijavost i otpornost na patogene gljive i bakterije.
Koji su prostori idealni za sušenje začinskog bilja?
Za sušenje bilja nije dovoljno imati prostrani tavan ili šupu, već treba potražiti i pravi alat. Ubrzani proces očuvanja dragocjenih vitamina i eteričnih ulja može se postići i normalnim slobodnim sušenjem . Rastrjemo ih na tanko, na sita ili čisti papir (za pečenje, ali ne na papire za novine ili časopise, puni su boja).
Dobar savjet je napraviti okvire za sušenje . Što učiniti ako nemate posebne ladice? Kod kuće se, recimo, možete snaći sa sušilicom za rublje (iz vlastitog iskustva ☺), ili na nju možete staviti mrežicu protiv kukaca s prozora. Korijen i podzemni dijelovi dobro se osuše povezani u snopiće na nitima.
Kako sušiti začinsko bilje u pećnici?
Ovo je jedan od najbržih načina, ali pećnicu stavimo na najnižu moguću temperaturu (do 50 °C) i provjerimo da se ne pregriju. Ventilator također treba biti potpuno funkcionalan ili ostavljamo vrata odškrinuta (temperatura ne prelazi 45 °C).
Rizično sušenje u mikrovalnoj?
Sušimo samo listove, stabljike i druge dijelove bilja brzo bi se pregrijali. Nastavljamo u intervalima od 30 sekundi, ovisno o veličini lista. Redovito ih okrećemo, nekoliko biljaka ne treba sušiti dulje od minute. Završavamo proces kada su skoro suhi i ostavljamo ih u mikrovalnoj pećnici još nekoliko minuta.
Sušite li u zatvorenom? Izbjegavajte izravan kontakt s izvorima topline. Začinsko bilje ne stavljamo direktno na radijator, već nastojimo osigurati dobru cirkulaciju zraka.
Ne znate kako se u ovo vrijeme riješiti dosadnih insekata u vašem domu ? Nakon uspješnog sušenja, uz druge oblike obrade, možete stvoriti učinkovit domaći repelent . Najprikladniji su jako aromatični mirisi klinčića, te ružmarina, ligurije i majčine dušice. Koristimo namočene u alkohol ili jabučni ocat.
Provjera ispravnosti sušenja. Kako to učiniti?
Slobodno sušenje na zraku ne smije trajati dulje od 7-8 dana za cvijeće, lišće i cvjetove. Neki podzemni dijelovi se suše 3-4 tjedna . Jesu li suhe, lome li se na dodir? Posebno se tako ponašaju biljke i korijenje, listovi lagano šušte i nije ih teško smrviti u prstima u fini prah. Ipak, sušeno voće ostaje najteže. Čuvamo ih u hermetički zatvorenim staklenkama.
Dugotrajan okus u biljnoj soli

Imate li puno začinskog bilja? Njihov predivan okus i miris zadržat će se u sjajnoj biljnoj soli koju ćete koristiti za svaku mesnu deliciju, u umacima, juhama itd. Odabiremo max. 5 vrsta, idealno majčina dušica, ružmarin, menta, bosiljak, kadulja, origano...
Začinsko bilje očistiti, lagano osušiti i sitno nasjeckati, posuti krupnom morskom soli (pola količine). Volumni omjer soli i začinskog bilja je 1:4! Zatim nasjeckajte što sitnije. Dodajte ostatak soli. Istresti ga na lim obložen papirom za pečenje i ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi 2-3 dana.
Kako kuhati sa svježim začinskim biljem tijekom cijele godine? (Lenka)
Zamrzni ih! Osušite svježe začinsko bilje papirnatim ručnikom. Stavite ih u zamrzivač na umjetnu posudu (prikladnu za zamrzavanje)/pladanj/posudu oko sat vremena ili dok se ne zamrznu. Smrznuto bilje stavite u umjetne zdjelice. Istisnite zrak iz njih. Limunska trava može se smrznuti za nekoliko minuta. Biljke traju 1-2 mjeseca u zamrzivaču. Nemojte ih odmrzavati prije upotrebe jer će potamniti i izgubiti svjež izgled. Preporučamo namjestiti temperaturu na -17°C. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, možete ih baciti ravno u juhu :)
Najbolje bilje za zamrzavanje
Bosiljak, vlasac, kopar bolje zamrznuti nego sušiti, menta, origano, kadulja, kiseljak (bolje zamrznuti nego sušeni), sladić, kiseljak, estragon, majčina dušica i dr.
Za zamrzavanje koristite plastične vrećice za zamrzavanje. Vrećice za vakuumiranje s remenom izrađene su od izdržljivijeg materijala. Zrak iz vrećica možete isisati pomoću slamke.
Što kažete na smrznuto bilje u kockama leda?
1. Odaberite najzdravije dijelove začinskog bilja i nasjeckajte ih. Možete koristiti i svježe sitno voće poput malina ili borovnica
2. U kalup za kocke leda ulijte vodu do četvrtine visine kocki
3. Kalup napunite začinskim biljem ili sitnim voćem tako da bude potpuno potopljeno
4. Kad ih napunite ulijte vodu u kalup
5. Stavite u zamrzivač
6. Nakon zamrzavanja izvadite ih iz kalupa u prozirne vrećice u zamrzivač
Isprobano sjajna ideja
Ako ne volite otopljeni led u pićima jer razblažuje okus pića, ubacite kockice leda punjene mentom, limunovim sokom i kriškom limuna. Oni će se savršeno vidjeti u čaši i piće neće izgubiti okus.
Začinsko bilje smrznuto u ulju - divni bakini savjeti (Táňa)

Možete koristiti i klasične posude za led. Napunite 2/3 nasjeckanim začinskim biljem (prikladne kombinacije su majčina dušica s kaduljom i ružmarinom). Prelijte djevičanskim maslinovim uljem ili otopljenim maslacem, prekrijte folijom i ostavite da se zamrzne. Prednost je u tome što začinsko bilje štitite od posmeđivanja i smrzavanja, pa ga uvijek imate svježeg za pirjana, pečena jela i juhe.