+421 915 420 295 +421 915 420 295 | PON - PET 9:00 - 16:00
Facebook Youtube Instagram
Agardina - internetska trgovina jeftinih sprejeva
0
Košarica
Košík
0,00 €

Menu
Vijesti » Kako sušiti ili zamrznuti začinsko bilje za zimu?

26.12.2020 (Ažuriranje članka: 21.12.2020)

Kako sušiti ili zamrznuti začinsko bilje za zimu?

Što učiniti odmah nakon berbe bilja? Pravilnim skladištenjem, sušenjem i zamrzavanjem očuvajte dragocjene tvari u njima što duže. Postoji nekoliko načina koji se razlikuju prema vrsti bilja, najljekovitijim dijelovima, mjestu sušenja ili određenom obliku smrzavanja. Više možete pročitati u sljedećem članku.

Kako postupiti da se sušenjem bilja sačuva maksimum ljekovitih tvari?

Nakon berbe začinskog bilja počinjemo sušenje najkasnije 6-8 sati . Svježe reznice trebaju dobru ventilaciju, pristup zraku, ali začinsko bilje nikada ne pregrijavamo bez potrebe i ne ostavljamo ga na izravnom suncu . Sušenje je zapravo proces oslobađanja od vode. Začinsko bilje postaje trajna, zdrava i dalje preradiva sirovina.

Kvaliteta sušenja također ovisi o načinu prijevoza i privremenom skladištenje . Bilje se skladišti u tankim slojevima. Idealno za košaru, ne za plastične vrećice ili vrećice. Radimo s njima pažljivo, idealno jedan po jedan, ne pritiskamo ih. Začinsko bilje u zatvorenim vrećama može brzo zapariti , pokriti se plijesni i postupno istrunuti .

Možete ih brzo osušiti na nekoliko načina, no u svakom slučaju morate paziti da temperatura ne naraste iznad 45 °C , da prostor bude dovoljno prozračen i da ima što manje izravne svjetlosti. Ovim uvjetima podržavamo oksidaciju bakterija na bilju, kao na primjer s visoko učinkovitim dezinficijensom Sanogarden . Začinsko bilje ostaje svježe, prirodne boje i bez oštećenja.

Naš savjet
Stoga preventivno tijekom vegetacije koristimo pripravak za zaštitu bilja, ljekovitog i začinskog bilja koji sadrži kitozan hidroklorid . Povećava se njihov prinos, klijavost i otpornost na patogene gljive i bakterije.

Koji su prostori idealni za sušenje začinskog bilja?

Za sušenje bilja nije dovoljno imati prostrani tavan ili šupu, već treba potražiti i pravi alat. Ubrzani proces očuvanja dragocjenih vitamina i eteričnih ulja može se postići i normalnim slobodnim sušenjem . Rastrjemo ih na tanko, na sita ili čisti papir (za pečenje, ali ne na papire za novine ili časopise, puni su boja).

Dobar savjet je napraviti okvire za sušenje . Što učiniti ako nemate posebne ladice? Kod kuće se, recimo, možete snaći sa sušilicom za rublje (iz vlastitog iskustva ☺), ili na nju možete staviti mrežicu protiv kukaca s prozora. Korijen i podzemni dijelovi dobro se osuše povezani u snopiće na nitima.

Kako sušiti začinsko bilje u pećnici?

Ovo je jedan od najbržih načina, ali pećnicu stavimo na najnižu moguću temperaturu (do 50 °C) i provjerimo da se ne pregriju. Ventilator također treba biti potpuno funkcionalan ili ostavljamo vrata odškrinuta (temperatura ne prelazi 45 °C).

Rizično sušenje u mikrovalnoj?

Sušimo samo listove, stabljike i druge dijelove bilja brzo bi se pregrijali. Nastavljamo u intervalima od 30 sekundi, ovisno o veličini lista. Redovito ih okrećemo, nekoliko biljaka ne treba sušiti dulje od minute. Završavamo proces kada su skoro suhi i ostavljamo ih u mikrovalnoj pećnici još nekoliko minuta.

Sušite li u zatvorenom? Izbjegavajte izravan kontakt s izvorima topline. Začinsko bilje ne stavljamo direktno na radijator, već nastojimo osigurati dobru cirkulaciju zraka.

Naš savjet
Ne znate kako se u ovo vrijeme riješiti dosadnih insekata u vašem domu ? Nakon uspješnog sušenja, uz druge oblike obrade, možete stvoriti učinkovit domaći repelent . Najprikladniji su jako aromatični mirisi klinčića, te ružmarina, ligurije i majčine dušice. Koristimo namočene u alkohol ili jabučni ocat.

Provjera ispravnosti sušenja. Kako to učiniti?

Slobodno sušenje na zraku ne smije trajati dulje od 7-8 dana za cvijeće, lišće i cvjetove. Neki podzemni dijelovi se suše 3-4 tjedna . Jesu li suhe, lome li se na dodir? Posebno se tako ponašaju biljke i korijenje, listovi lagano šušte i nije ih teško smrviti u prstima u fini prah. Ipak, sušeno voće ostaje najteže. Čuvamo ih u hermetički zatvorenim staklenkama.

Dugotrajan okus u biljnoj soli

Imate li puno začinskog bilja? Njihov predivan okus i miris zadržat će se u sjajnoj biljnoj soli koju ćete koristiti za svaku mesnu deliciju, u umacima, juhama itd. Odabiremo max. 5 vrsta, idealno majčina dušica, ružmarin, menta, bosiljak, kadulja, origano...

Začinsko bilje očistiti, lagano osušiti i sitno nasjeckati, posuti krupnom morskom soli (pola količine). Volumni omjer soli i začinskog bilja je 1:4! Zatim nasjeckajte što sitnije. Dodajte ostatak soli. Istresti ga na lim obložen papirom za pečenje i ostaviti da se suši na sobnoj temperaturi 2-3 dana.

Kako kuhati sa svježim začinskim biljem tijekom cijele godine? (Lenka)

Zamrzni ih! Osušite svježe začinsko bilje papirnatim ručnikom. Stavite ih u zamrzivač na umjetnu posudu (prikladnu za zamrzavanje)/pladanj/posudu oko sat vremena ili dok se ne zamrznu. Smrznuto bilje stavite u umjetne zdjelice. Istisnite zrak iz njih. Limunska trava može se smrznuti za nekoliko minuta. Biljke traju 1-2 mjeseca u zamrzivaču. Nemojte ih odmrzavati prije upotrebe jer će potamniti i izgubiti svjež izgled. Preporučamo namjestiti temperaturu na -17°C. Nakon što ih izvadite iz zamrzivača, možete ih baciti ravno u juhu :)

Najbolje bilje za zamrzavanje

Bosiljak, vlasac, kopar bolje zamrznuti nego sušiti, menta, origano, kadulja, kiseljak (bolje zamrznuti nego sušeni), sladić, kiseljak, estragon, majčina dušica i dr.

Naš savjet
Za zamrzavanje koristite plastične vrećice za zamrzavanje. Vrećice za vakuumiranje s remenom izrađene su od izdržljivijeg materijala. Zrak iz vrećica možete isisati pomoću slamke.

Što kažete na smrznuto bilje u kockama leda?

Smrznuto svježe nasjeckano bilje u kockicama leda

1. Odaberite najzdravije dijelove začinskog bilja i nasjeckajte ih. Možete koristiti i svježe sitno voće poput malina ili borovnica

2. U kalup za kocke leda ulijte vodu do četvrtine visine kocki

3. Kalup napunite začinskim biljem ili sitnim voćem tako da bude potpuno potopljeno

4. Kad ih napunite ulijte vodu u kalup

5. Stavite u zamrzivač

6. Nakon zamrzavanja izvadite ih iz kalupa u prozirne vrećice u zamrzivač

Isprobano sjajna ideja

Ako ne volite otopljeni led u pićima jer razblažuje okus pića, ubacite kockice leda punjene mentom, limunovim sokom i kriškom limuna. Oni će se savršeno vidjeti u čaši i piće neće izgubiti okus.

Začinsko bilje smrznuto u ulju - divni bakini savjeti (Táňa)

Možete koristiti i klasične posude za led. Napunite 2/3 nasjeckanim začinskim biljem (prikladne kombinacije su majčina dušica s kaduljom i ružmarinom). Prelijte djevičanskim maslinovim uljem ili otopljenim maslacem, prekrijte folijom i ostavite da se zamrzne. Prednost je u tome što začinsko bilje štitite od posmeđivanja i smrzavanja, pa ga uvijek imate svježeg za pirjana, pečena jela i juhe.

Autor članka

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Vrtlarstvo je moj hobi već nekoliko godina. Često imam dilemu pri odabiru odgovarajućeg zaštitnog sredstva protiv štetnika u našem vrtu. S internetskom trgovinom lacnepostreky.sk surađujem od rujna 2019. godine kao menadžer sadržaja. Sa svojim timom tražim cjelovite odgovore na vaša pitanja. Niste pronašli ono što ste tražili? Javite mi se na poradna@lacnepostreky.sk i možda će upravo vaš problem biti tema sljedećeg bloga.

Sviđa vam se članak? Podijelite ga s drugima  

Preporučeni proizvodi